Ben ve Yağ Dokusu Alımı

WOC > Tıbbi Birimlerimiz > Medikal Estetik > Ben ve Yağ Dokusu Alımı

Ben (Nevus) Nedir?

Benler tıbbı adıyla nevüsler; vücudun her yerinde görülebilen, genellikle kahverengi, oval ya da yuvarlak iyi huylu oluşumlardır. Deriye rengini veren pigmenti üreten melanosit adı verilen hücrelerden referans alır. Hastada oluşacak benler muhtemelen önceden genetik olarak belirlenmiş bir durumdadır. Benlerin bir kısmı doğuştan varken, bazıları ise özellikle büyüme döneminde ortaya çıkar. Ama genetik olarak yatkın hastalarda hayatı boyunca yeni benler oluşabilir. Benler olgunlaştıkça çeşitli formlara ayrılırlar:

- Mongolian lekesi: Yeni doğanlarda kalçada görülür ve çocukluk çağında kaybolur.

- Displastik nevüs: İyi huylu nevüs’lerdir fakat histolojik olarak malign melanomdaki gibi atipik değişiklikler gösterir.

- Spitz nevüs: Genelde çocuklarda ve yüzde görülür.

- Blue nevüs: Melanin pigmentinin cildin daha derininde görüldüğü benlerdir.

- Konjenital nevüs: Doğumda zaten var olan, önceden melanin pigment üretimi olmuş olan benlerdir. Dev boyutlara ulaşabilirler. Kılsız veya kıllı olabilirler. Bu benlerin %2 - %42’si malign melanom denilen cilt kanserine döner.

- Junctional nevüs: Genelde çocukluk çağda görülürler.

- Compound nevüs: Genelde ergenliğe geçişte görülürler.

- İntradermal nevüs: Erişkinlikte görülen kabarık benlerdir.

- Spider nevüs: Şekilleri örümceğe benzeyen, sıklıkla çocuk ve kadınlarda genellikle boyun, yüz, göğsün üst kısımlarında parlak kırmızı renkte görülür. Güneş ışığı maruz kalınmasında, östrojen tedavisi alanlarda ve karaciğer hastalıklarında ortaya çıkar.

- Ota nevüsü ve Ito nevüs: Omuz veya yüzdeki doğuştan olan düz kahverengi benlerdir.

Benler iyi huylu cilt lezyonlarıdır. Kanserli hücreler değildirler. Fakat bazı benler zamanla cilt kanserine dönüşebilirler. Malign melanom adlı cilt kanserinin %70'i normal deriden kaynaklanırken, %30'u ise önceden mevcut bir benin değişikliğe uğraması ile oluşmaktadır. İnsanların ‘ben’ zannettiği bazı cilt lezyonları aslında cilt kanseri olabilmektedir. Bunların cerrahi olarak çıkarılması ve tedavisi gerekmektedir.

Uzman doktorun takibi ve önerisiyle, cilt kanserine benzediği ya da dönüşme riski olmasından dolayı bazı benleri almak ve patolojik olarak incelemek gerekebilmektedir. Tam tersine, bu tür ben ve ben benzeri lezyonların alınmaması ve patolojik olarak incelenmemesi hayati tehlike taşıyabilir. Var olan bir cilt kanseri gözden kaçırılabilir. Bunun dışında kişinin estetik ya da farklı kaygılarla benlerini aldırması kendi isteğine bağlıdır. Ben aldırmanın halk arasında yanlış olarak algılandığı gibi kanser yapıcı etkisi, ben sayısını arttırıcı, etkisi de bulunmamaktadır. Aksine ileri dönemlerde potansiyel risk taşıyabilen hücreler uzaklaştırıldığı için riski azaltmaktadır.

Cerrahi tedaviler nelerdir?

Ben, iyi huylu cilt lezyonları ve cilt kanserlerinde asıl tedavi; cerrahi eksizyon işlemidir. Bu sayede hem lezyon çıkarılır hem de çıkarılan parça tedbir amaçlı histopatolojik olarak incelenir ve bilinmeyen bir cilt kanseri var ise erken teşhis edilir.

Lipom (Yağ Bezesi) nedir?

Yağ bezesi, cilt altında yağ hücrelerinin yumuşak ve ağrısız nodül şeklinde tümörleşmesidir. Genellikle 1-10 santimetre arasında boyutları olmasına rağmen uzun süre bekleyenler daha büyük boyutlara ulaşabilirler. Normal yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir bölgede oluşabilen bu yapıların dış kısımları fibröz bir kapsüle sahiptir. Birden fazla sayıda olmaları bazı sendromik rahatsızlıklara işaret edebileceği için dikkatli olunmalıdır. 

Yağ bezeleri, yumuşak ve üzerine basıldığında hareketli oluşumlardır. Aylar ve yıllar ile ifade edilen süre boyunca büyümesini sürdüren yağ bezeleri genel olarak 2-3 santimetre boyutuna ulaşırlar. Bazı kişilerde 10 santimetreye kadar büyüyebilen ciltteki yağ bezeleri dev lipomlar olarak ifade edilir, daha da büyük boyutlara ulaştığı durumlarda söz konusu olabilir. 

Vücutta çıkan yağ bezeleri için oluşum nedeni tam olarak teşhis edilmiş değildir fakat bazı genetik hadiseler özellikle birden çok sayıda yağ bezesi oluşumu ile seyredebilir ve bu kişilerde lipom oluşumuna dair aile öyküsünün bulunması da ekstra bir risk faktörüdür. 

Kozmetik kaygı

Yağ bezesi ameliyatında doktor cilt üzerinde küçük bir kesi gerçekleştirir ve alt kısmından yağ bezesini sıkarak bu açıklıktan dışarı çıkarmayı hedefler. Yağ bezesi sıkmak genellikle lokal anestezi altında yapılır ve kişiler genellikle işlemin gerçekleştiği gün taburcu olabilir. Büyük yağ bezelerinde daha büyük kesiler atılması gerekli olabilir. Bazı lipom türlerinde ise oluşumun temizlenmesi adına liposakşın olarak tanımlanan vakum araçları kullanılır.

Liposakşın ile yağ bezesi tedavisi için ilk aşamada cilt üzerindeki açıklıktan ince bir tüp yerleştirilir. Ardından bu tüp ile yağ yapıdaki maddelerin emilimi gerçekleştirilerek yağ bezesinin vücuttan uzaklaştırılması sağlanabilir. Yağ bezesi ameliyatı sonrasında çıkarılan doku genellikle mikroskop altında incelenmesi amacıyla laboratuvara gönderilir. Bu uygulamalara ek olarak yağ bezeleri için çözüm kapsamında ilgili bölgeye steroid enjeksiyonu yapılması bu yapıların küçültülmesini sağlayabilir.

Ben ve Yağ Dokusu Alımı Filmi

Uygulamalarımız

Soru - Cevaplar

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

World Of Clinic olarak kişisel verilerinizin güvenliğine büyük önem vermekteyiz

Detaylı Bilgi