Burun Estetiği

Burun Estetiği (Rhinoplasty)

Burun estetiği (rhinoplasty) operasyonları ülkemizde ve dünyada en yaygın olarak tercih edilen estetik operasyonlardan biridir. Burun estiği operasyonlarında; estetik bir görünüme kavuşmakla birlikte, sağlıklı nefes alarak, hayat kalitesinin ciddi anlamda artırılması en büyük başarı kriteri olarak görülmektedir.  
Doğuştan ya da sonradan çeşitli dış faktörler sebebi ile burunda oluşan şekil bozuklukları, sağlıklı nefes alınmasına engel olmaktadır. Sağlıklı nefes alamayan bireylerde sürekli yorgunluk ve halsizlik hissi yaşanır. Özellikle uygu esnasında yeteri kadar nefes alınamadığı durumlarda vücut dinlenemez ve gün içerisinde sürekli bir uykusuzluk hissine neden olur. Bu şekil bozukluklarının birde psikolojik etkileri söz konusudur. Burun yapısı, tüm yüz görünümünü görsel olarak etkileyen birinci faktördür. Burnumuz, yüzümüzün tasarımsal olarak merkez ağırlığını teşkil etmektedir. 

Estetik Burun Görünümü Neden Önemlidir?

Burun, yapısal olarak yüzdeki tek çıkıntı noktası olması sebebiyle, yüzümüze 3 boyutlu görünüm kazandırmaktadır. Çeşitli kazalar sonucunda burnunu tamamen kaybeden hastalar, en yakınları tarafından bile ilk bakışta tanınmamaktadır. Beynimizdeki hafıza merkezinde, burun şeklinin, insan tanıma ve hatırlama üzerine etkileri klinik araştırma konularından biridir. 

Burun Estetiği İçin Yaş Sınırı Var mı?

Burun şeklinden şikayetçi olan veya nefes alma problemi yaşayan her sağlıklı birey burun estetiği yaptırabilir. Burun estetiği her yaş gurubundan insanın tercihi olmakla birlikte, yüz gelişiminin tamamlanmış olması çok önemlidir. En çok 20-35 yaş gurubu arasında tercih edilmektedir. Saç ekiminden sonra erkeklerin en çok yaptırdığı estetik operasyon burun estetiğidir. 

Kimler Burun Estetiği yaptırmalıdır?

Burnunuz yüz profilinize göre küçük yada büyükse, şekil bozukluğu varsa, darbe ve yanık gibi dış faktörlere maruz kalmışsa, nefes alma problemine sebep olan burun kemiği eğriliği (septum deviasyon) veya burun deliklerinde oluşan konka adı verilen et parçaları varsa, Burun ucunuz olması gerekenden çok daha geniş, sarkık veya düşükse, Önden bakıldığında geniş yada eğri duruyorsa, yandan bakıldığında kemerli veya uzun duruyorsa, gülerken ve konuşurken burun ucunuzda aşağı ve yanlara doğru bir eğilme varsa, tüm bu faktörler sizi psikolojik olarak kötü hissettiriyorsa, burun estetiği sizin için en doğru karar olacaktır. 

Burun Estetiğinde Başarı oranı nedir?

Burun estetiği (rhinoplasty) ameliyatlarında doğru planlama ve gerçekçi beklentiler içerisinde olma çok önemlidir. Simetrik görünüm, burun deliklerinin eşit çapta ve aynı hizada olması, yüz hatlarına oransal değeri gibi kriterler başarılı bir burun estetiğinde aranan başlıca özelliklerdir. Burun estetiği ameliyatlarında doğru hekim ve doğru beklentiler kombinasyonunda başarı oranı %100’dür. 

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrası ilk 1 haftalık sürede burun ve çevresi azami ölçüce travma ve temaslardan korunmalıdır. Gece yatarken uygun pozisyonda uyunmalı ve burnun yastık ile temasından kaçınılmalıdır. Ani ve abartılı mimik, gülme ve baş boyun hareketlerinden kaçınılmalıdır. 2 hafta boyunca diş fırçalama ve diş tedavi işlemlerinden kaçınılmalıdır. Yine 2 hafta boyunca yemek yerken, ağzın gereğinden fazla açılmasından kaçınılmalıdır. 
Ameliyat sonrası burun üzerindeki alçı ve burun deliklerindeki tahliye aparatı 10 gün sonra hekim tarafından alınıp kontrolü sağlanmaktadır. Bu süreçte kesinlikle banyo yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca aşırı sıcak ve terlemeden de kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrası ilk 10 gün spor, ani hareket ve cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. 
Ameliyat sonrası ilk 30 gün kesinlikle gözlük kullanımı yasaktır. 1 hafta sonra lens kullanmaya, 3 ay sonunda da hafif çerçeveli gözlükler kullanılmaya başlanabilir. 
Ameliyat sonrası ilk 1 ay boyunca boğazlı kıyafetler yerine önden açılan düğmeli veya fermuarlı kıyafetler tercih edilmelidir. 
Ameliyat sonrası ilk 2 hafta makyaj yapılması ve ruj sürülmesi önerilmez.

Burun Estetiği Filmi

Uygulamalarımız

Soru - Cevaplar

Ameliyat sonrası oluşan morluklar hastanın cildine göre farklılık göstermektedir. İlerleyen teknoloji ile kullanılan aletler sonrası şişlik ve morluklar eski tekniklere göre çok daha az yaşanmaktadır. Oluşan morluklar bir haftanın sonunda ilk günlere göre azalmakta,2-3 hafta içinde tamamen geçmektedir.

Yaz yada kış olarak bir ayrım yapmak doğru olmaz,her zaman yapılabilen bir işlemdir,tüm estetik cerrahi ameliyatlarında hangi mevsimde yapılırsa yapılsın avantaj-dezavantajlar olabilir,detaylı bilgi için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Photoshop programlarında hastanın cilt yapısı, kemik şekli, daha önce ameliyat olup olmadığı gibi çok önemli birçok faktörü yok sayarak bilgisayarda herşey yapılabilir. Hastayı sanal olarak hayal alemine götürülebilir. Gerçek beklentiler çok iyi analiz, görüşme, çok soru sorma ve karşılıklı iletişimle olabilir. Bu yüzden fotoshop/simülasyon tercih etmemekteyiz, hastanın beğendiği burun ile ilgili resim göstermesi, hastanın beklentilerini anlama açısından çok yararlıdır.

Burun estetiği için açık teknik, kapalı teknik, Mikrorinoplasi, Tipplasti(burun ucu estetiği), Piezo tekniği gibi birkaç ameliyat tekniği vardır. Her tekniğin kendi içinde avantaj/dezavantajları vardır ve hastanın uygunluğuna göre ameliyat öncesi bunların bilgisi verilir. Tekniğe karar verirken önemli olan hastaya en uygun tekniği uygulamaktır ve bu konuda doktorunuzun deneyimine güvenmeniz gerekir

Hastamızın mevcut durumu (hem görüntü hem nefes problemi bütün olarak değerlendirilir) ve nasıl bir sonuç istediğine bağlı olarak yüzüne uyumlu ve nefes problemi oluşturmayacak bir görüntü hedeflenir. Bazen daha doğal sonuçlar beklenir bazen ise daha kendini gösteren burunlar istenir, hastamızın ne istediğini iyi analiz etmek çok önemlidir ve bu da iyi bir iletişim ve muayene ile sağlanabilir.

Evet bazı durumlarda tamposuz burun ameliyatı yapılabilmektedir fakat koyulması gerektiği durumlarda da genellikle 4/5. günlerde çıkarılmaktadır. Günümüz tekniklerinde tamponlar eski tekniklere göre çok daha ufak ve konforludur, bazen hastaları ilk 2 gün konforsuz hissettirse de tampon kullanımı ameliyat sonrası iyileşme döneminde önemli bir faktördür, bu süreci daha rahat geçirebilmesi adına doktor ve hemşirelerimiz hastalarımıza ameliyat sonrası için gerekli bakım eğitimlerini vermektedir.

Ameliyatların hem sonrasındaki bakım hem anestezi deneyimi hem de ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyon ihtimali düşünülerek iyi bir hastanede yapılması çok önemlidir. Tüm ameliyatlarımızı tam teşekküllü/yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde gerçekleştirmekteyiz ve olması gereken de budur. Tıp merkezi yada bünyesinde yoğun bakım olmayan/gece yeterli tıbbi donanıma sahip olmayan yada geceleri doktor olmayan birçok butik tıp merkezi/dal merkezi gibi kurumlarda ameliyatlar sağlanmaktadır ve bu büyük bir risktir, çoğu hastamız yurtdışından gelmekte ve işlem öncesi tıbbi açıdan uygunluk mini bir check-up ile kontrol edilse de hastanın da bilmediği bir sağlık problemi olabilir yada ameliyat sırasında/sonrasında komplikasyonlar(kanama vb.) oluşabilir bu sebeple ameliyatlarımızı en aksi durumları düşünerek planlamaktayız, komplikasyon durumunda en iyi şekilde müdahale edilebilecek deneyimde hastanelerde ameliyatlarımızı gerçekleştirmekteyiz. Kliniğimize girdiğiniz andan ameliyat süreçlerine ve ülkenize dönene kadar sağlığınız bizlere emanet ve önceliğimiz her zaman ÖNCE SAĞLIK! Bu sebeple hastalarımıza her zaman en iyi sağlık hizmetini vermekteyiz ve memnuniyet oranlarımız da maksimum seviyededir.

İşlem sonrası yaşanan ödemlerden dolayı şeklin oturması 6-12 ay'ı bulmaktadır, ilk aylarda ödemlerden dolayı görüntü hastayı yanıltabilir bu sebeple sağlıklı bir karar verebilmek yada ödemlerin çoğunun geçmiş olup güncel şekli görebilmek adına düzeltme ameliyatı için minimum 6 ay beklemeyi tercih etmekteyiz. 6. ay sonunda detaylı muayene sonucu tekrar ameliyat yapılabilir.

Genel olarak tüm ameliyatlarda memnuniyeti sağlayan en önemli konu hastanın nasıl bir sonuç beklediğini iyi analiz etmektir bunun için de iyi bir iletişim ve detaylı muayene şart, işlem öncesi hastamızın genel tıbbi durumunu bir bütün olarak değerlendirip işlem sonrası genel süreç hakkında detaylı bilgi verilir ve muayene sağlanır, kişiye özel tasarım/alınabilecek sonuç görüşülür. Ameliyat günü anestezi hastaneye yatış işlemleri yapılıp tek kişilik özel odasına alınır, genel anestezi ile yapılan bir işlem olduğu için hastanın oruçlu gibi 8 saatlik açlığı gerekmektedir, anestezi muayenesi ve işlem öncesi tıbbi durumun uygunluğunu görebilmek için kan tetkikleri yapılır, tıbbi bir engel yok ise ameliyata alınır, ameliyat yapılacak işlem ve anestezi süreci ile ortalama 2,5-4 saat sürmektedir, işlem sonrası hasta uyandırma odasına alınır ve kısa bir süre istirahat eder, sonrasında tekrar servisteki odasına alınır ve 1 gece hastanede misafirimiz olur. Hastanede kaldığı süreçte ilaç tedavisi serum/damar yolu ile yapılmaktadır ve estetik hemşirelerimiz tarafından gözetim altındadırlar, ertesi sabah plastik cerrahımızın kontrolü sonrası hasta taburcu olur, doktorumuzun uygun gördüğü günlerde kontrolleri sağlanır, genelde 3. gün/5. gün ve 1. haftada kontroller yapılmaktadır, İstanbul dışından gelen hastalarımızın genelde 7-9 gün istanbul'da kalması yeterlidir, genellikle eriyen dikişler kullanıldığı için dikiş alınması gerekmez yada 1. hafta kontrolünde alınabilecek dikişler var ise alınıp pansumanı sağlanır, bu süreçte antibiyotik/gerekirse ağrı kesici/ ödemler için ek ilaçlar ile ilaç tedavisi devam eder. İstanbul dışından gelen hastalarımızın ülkelerine döndükten sonra fotograf-videolar ile kontrol süreçleri devam eder ve iyileşme takip edilir.

Genel olarak ilk 2-3 hafta şişlikler ve minimal morarmalar olabiliyor, bu süreçte ödemlere bağlı geçici nefes problemleri de olabilmektedir, hasta daha önce burnundan hiç işlem olmamışsa şeklin tam oturması iyileşmesi 6-12 ay’dır. Daha önce işlem görmüş burunlarda ise iyileşme daha yavaş olabiliyor ve bu süreç 1,5 yılı bulabiliyor.

Sanılanın aksine ağrı/acı açısından birçok estetik işlemine göre çok daha hafiftir fakat ilk 3-4 gün biraz konforsuz olabiliyor, hastada yapılacak işleme göre şişlikler/morarmalar/burun deliklerinden minimal akıntılar olabiliyor,bu süreç geçici bir süreçtir ve ameliyat sonrası çok normal bir durumdur, ilk 3-4 gün ödemler/şişlikler maksimumdadır ve sonrasında hızla azalmaya başlar, bu süreçte ilaç tedavisi ile iyileşme desteklenir.

Günümüz teknolojisi ve gelişen teknikler bize bu alanda birçok imkan sağlıyor, birçok hastamızda minimal dokunuşlar ile maksimum değişimler alabiliyoruz yani kırmadan da burun estetiği mümkün, fakat bazı durumlarda gerekebiliyor.Burun ameliyatlarında hastanın mevcut durumu ve nasıl bir sonuç beklentisi olduğuna göre yüzüne yakışacak ve ileride nefes problemi oluşturmayacak bir sonuç hedeflenir, güncel teknikler ile çok konforlu bir süreç geçirebilirsiniz.

18 yaşını geçmiş tıbbi olarak uygun her hasta Burun Estetiği olabilir. Darbe, nefes problemi gibi sebeplerden aile onayı ile daha küçük yaşlarda da yapılabiliyor.

Genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır fakat çok nadiren de olsa bazı durumlara sedasyon anestezi ile çok ufak işlemler yapılabilmektedir.

World Of Clinic olarak kişisel verilerinizin güvenliğine büyük önem vermekteyiz

Detaylı Bilgi