Kanal ve Dolgu Tedavileri

WOC > Tıbbi Birimlerimiz > Diş & İmplant > Kanal ve Dolgu Tedavileri

Kanal ve Dolgu Tedavileri Nedir?

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi enfekte olmuş veya çürümüş dişleri onararak kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi sırasında dişin sert dokusunun içindeki kök kanalı adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak doku olan pulpa ile diş siniri çıkarılır, dişin içi temizlenir ardından açılan boşluk doldurulur. 

Dişte meydana gelen çürümeler zamanında tedavi edilmezse çürük derinlere doğru ilerler ve dişte bulunan sinirlerin iltihaplanmasına neden olur. Diş sinirlerinin iltihaplanması kişinin şiddetli diş ağrısı yaşamasına neden olur.

Dişten çıkarılan diş siniri diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz, fakat kişinin şiddetli ağrı çekmesinin önüne geçer. Sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir. Eğer tedavi gerçekleştirilmezse dişi çevreleyen dokunun enfeksiyon kapmasıyla birlikte apseler oluşabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisinde ilk adım, kök kanallarının şeklini görmek için bir röntgen filmi çekerek çevredeki kemiklerde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını belirlemektir.Diş hekimi dişin yakınındaki alanı uyuşturmak için lokal anestezi kullanacaktır. Bazı vakalarda diş siniri öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir, ancak bir çok diş hekimi hastanın rahatlaması ve prosedürün daha düzgün uygulanması için bölgeyi uyuşturur.

Tedavi sırasında o bölgeyi kuru ve tükürüksüz tutmak için dişin etrafına bir lastik tabakası yerleştirecektir.

Diş hekimi bunun ardından kök kanalına bir erişim deliği açacaktır. Bu delikten içerideki zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokusu ile pulpa dişten çıkarılır. Temizleme işlemi kök kanal törpüleri kullanılarak gerçekleştirilir.

Çapları giderek artan törpüler sırasıyla bu delik içine yerleştirilerek kullanılır ve kök kanallarının çeperlerini kazıyıp fırçalayarak temizlemek için diş boyunca çalışılır.

Buradan çıkan mikro kalıntıları temizlemek için düzenli olarak su veya sodyum hipoklorit kullanılır. Dişin iç kısmı iyice temizlendikten sonra açılan delik kapatılır. 

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi kişinin dişindeki kök sayısı, kök kanallarındaki enfeksiyon, sinirlerin temizlenmesi gibi işlemlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda ise ek işlemler gerekebilir. Bu durumda hekiminiz size işlemlerle ilgili bilgilendirme yapacaktır.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Her ne kadar kanal tedavisi ağrılı bir prosedür olarak bilinse bile, normal bir dolgu işleminden daha fazla ağrıya ve acıya yol açan bir işlem değildir. Hissedilen acı, ağrı ve hassasiyet zaten mevcut olan iltihap ve enfeksiyondan kaynaklanır.

Kanal tedavisinin tamamlanmasını takip eden ilk birkaç gün boyunca, özellikle de temizlenmiş bir enfeksiyon durumu mevcut ise bölgedeki dokuda hassaslık olabilir. Bu ağrı, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edilebilir.

Diş Dolgusu Tedavileri nedir?

Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, işlevini yerine getirilmesi için yapılan işleme dolgu denir. Hekim dolgu yaparken önce çürümüş diş dokusunu temizler. Sonrasında dolgu malzemesi ile doldurur.Dolgunun amacı boşlukları kapatarak çürüğün ilerlemesini önlemektir. Dolgu birçok malzemeden yapılmaktadır. Çürümüş dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amacıyla çeşitli işlemler ve maddelerle diş restore edilir. 

Dolgu Yapımında Acı Hissedilir Mi?

Dolgu yapımı basit ve işlem gerektiren olarak ikiye ayrılabilir. Dolgu yapımında genellikle lokal anestezi yapılır. Kanal tedavisi uygulaması gereken dişlerde uyuşturma işlemi birkaç noktaya birden yapılır. İşlem sırasında acı hissedilmez. 

Dolgu Yapım Aşaması

  • Dolgu uygulanacak bölge ilk olarak röntgen çekilerek tespit edilir. 
  • Ardından teknolojik aletler ile içi boşaltılır. 
  • Çevresi ve dişin içi temizlenir.
  • Uygulanacak olan madde seçilerek hekim tarafından hazırlanır. 
  • Sonra temizlenen diş içerisine doldurulur. 
  • Kısa sürede donması için makine kullanılır. 
  • Yapım işleminin ardından hasta ağzını açıp kapar, hareket ettirir. Rahatsız edici bir yer varsa hekim inceltme, kesme, alçaltma işlemi yaparak son şeklini verir. 

Genel olarak yapılan dolgu yöntemi bu şekildedir. Ancak özel malzemelerle yapılan dolgularda, bekleme süresi, birden fazla prova gerekebilir. 

Dolgu Diş Kullanımı

Dolgu yaptıran hastalar, birçok yönden daha dikkatli olmak zorundadır. 

Soğuk ve sıcak gıdalar dolgulara zarar verir. 

Sert ve kabuklu yiyecekler, dolguların kırılmasına neden olacağından uzak durulmalıdır. 

Sigara, nargile gibi nikotin içeren tütün ürünleri kullanılmamalıdır. 

Günlük diş fırçalanması ağız içinde bakteri oluşumu önlenmelidir. 

Kola, alkol, gazoz gibi asit barındıran içecekler, dolgunun dağılmasına sebebiyet verir. 

Tırnak yeme rahatsızlığı, gece diş sıkma gibi sorunları olanlar tedavi olmalıdır. Aksi halde dolgular uzun süre dişte yer edinmez. 

Kanal ve Dolgu Tedavileri Filmi

Uygulamalarımız

Soru - Cevaplar

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

World Of Clinic olarak kişisel verilerinizin güvenliğine büyük önem vermekteyiz

Detaylı Bilgi