Laparoskopik Mide Balonu Uygulaması

WOC > Tıbbi Birimlerimiz > Genel Cerrahi > Laparoskopik Mide Balonu Uygulaması

Laparoskopik Mide Balonu

Ameliyatsız mide küçültme yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntem olan mide balonu, agresif mide küçültme operasyonlardan çekinen kişiler tarafından talep görmektedir.

Mide Balonu Nedir?

İntragastrik balon ya da mide balonu, endoskopik olarak mideye yerleştirilen, beslenme diyetine uyumu kolaylaştıran doygunluk ve tokluk hissi yaratan yumuşak silikon bir toptur.  Mide balonu kullanmanın en büyük avantajı, yediğimiz besin miktarını sınırlayarak, aşırı yemeyi önler. Bu da diyetinize bağlı kalmanıza yardımcı olarak yeme davranışını değiştirir. Uzun süredir başarıyla kullanılmakta olan bir tekniktir.

Kilolu olmak sorununun başarılı bir şekilde ortadan kaldırılması, doğru tedaviye bağlıdır. Çoğu zaman, düzenli kontrollü fiziksel aktivite ile desteklenen uygun diyet önlemlerinin alınmasını gerektirir. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda, tedaviye yardımcı olabilecek ve tamamlayıcı terapötik alternatifler devreye girer.

Mide Balonu Nasıl Yerleştirilir?

Mide borusundan, mideye  ulaşmak ve görüntülemek için, esnek olan iki adet tüp boru endoskopi yoluyla mideye gönderilir. Sönük halde olan ve mideye ulaşmış balon steril saline sıvısı (Serum) ile doldurulur. Balon istenen hacmi kazandıktan sonra, gönderilmiş olduğu tüpten ayrılır ve iki tüp, mide borusundan geri çıkarılır.

Hangi Durumlar Mide Balonu İçin Uygun Değildir?

  • Mide iltihabı problemi olanlar
  • Yemek borusu sorunu yaşayanlar
  • Mide darlığı sıkıntısı bulunanlar
  • Daha önce mide cerrahi işlemi yaşayanlar
  • Psikolojik problemi olanlar
  • Geniş mide fıtığı olanlar
  • Alkol bağımlıları
  • Gebe ya da emziren anneler
  • Kan pıhtılaşma problemi bulunan hastalarda mide balonu uygulaması gerçekleştirilemez.

Balon Midede Ne Kadar Yer Kaplar?

Mide balonu uygulamasındaki amaç, midenin hacminin azaltılıp, alınan besinde kısıtlamaya gidilerek kilo kaybı yaşanmasıdır. Tipik bir insan midesinin ortalama 1-1.5 litre hacmi vardır. Mide balonları ise 700-900 miligrama kadar sıvı/hava ile doldurulabilir. Mide balonunun hacmi uygulamayı yapan doktor tarafından çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak belirlenir. Sabit bir oran vermek doğru olmaz. Bununla birlikte ortalama bir rakam verecek olursak bu, mide hacminin 1/3 veya yarısına  denk gelir.

İntragastrik Balon Sistemleri Onaylı mıdır?

Günümüzde kullanılan bazı mide balonu ekipmanları FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve CE (Avrupa Komitesi) tarafından onaylıdır. Mide balonu yaptırmadan önce hekiminize mide balonunun çeşidinin onaylı olup olmadığını sormanızı tavsiye ederiz. 

İşlem Sırasında ya da Sonrasında Bir Acı/Rahatsızlık Hisseder Miyim?

Operasyon sırasında kişilerin acı veya rahatsızlık hissetmemesi için sedasyon işlemi uygulanır. Sedasyon işlemi kısaca hastayı uyku haline alma durumudur. Sedasyon işlemiyle genel anesteziyi karıştırmamak gerekir. Genel anestezi işleminde, kişinin solunumu dış ekipmanlar ile sağlanırken sedasyon işleminde kişi uyku durumundadır ve dışarıdan bir destek alması gerekmez.

Operasyon Ne Kadar Sürer?

Balonun yerleştirilmesi, ayarlanması veya çıkarılması dahil olmak üzere, işlem yaklaşık 25-35 dakika sürer. Bu durum bazen 45 dakikaya kadar çıkabilir. Bunun nedeni, hastaya operasyon esnasında acı veya rahatsızlık hissetmemesi adına yapılan sedasyon işlemindeki ayrıntılardan kaynaklanır.

Balon Midede Ne Kadar Kalır?

Verilmesi gereken kilo miktarına göre farklı mide balonu türleri tercih edilebilir. Balonun türüne bağlı olarak 6 ve 12 aylık kalabilir. 12 aylık balonlar midenin balona olan adaptasyonunu önlemek için 3 aylık periyotlarla şişirilebilir. İlk işlem sırasında şişirildikten sonra 6 aylık balon için şişirme yöntemi yapılmayacaktır.

Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?

Endoskopi yolu ile yerleştirilen balon türüne göre çıkarma işlemi uygulanır. Genel prensip olarak balona uygun çıkarma kitleri ile söndürülür, içi boşaltılır. Balon söndürüldükten sonra tutulur ve yemek borusundan ağıza doğru çıkarılır. Çıkarma işlemi ortalama 15 dakika sürer.

Riskler Nelerdir?

Mide balonları dünya çapında obezite ve kilo fazlalığı için güvenle kullanılmaktadır. Komplikasyonlar çok nadir görülür ve kolaylıkla tedavi edilebilir. Meydana gelebilecek komplikasyonlar hayatınızı tehdit edecek boyutta değildir. 

  • Reflü özofajiti
    • Mide asiditesinin artması, gıdaların midede daha uzun kalması ile oluşabilir. Bu durum ilaç tedavisi ile çözümlenebilir.
  • Mide ülseri
    • Balonun mideye yaptığı bası ve mide asidine bağlı olarak gelişebilir. Genellikle ilaçlarla  tedavi edilebilir.
  • Mide kanaması
    • Genellikle ülserden kaynaklanır. İlaç tedavisi ve gerektiğinde Endoskopi eşliğinde Balonun çıkarılması ile başarıyla tedavi edilir.
  • Balonun sönmesi
    •  Mide balonu nadiren kendiliğinden söner. Eğer böyle bir durum yaşanırsa, cihazdaki metilen mavisi boya sayesinde idrarınız yeşil/mavi bir renge dönüşür. Yeşil idrar görmeniz durumunda mutlaka kısa süre içerisinde doktorunuza başvurmanız ve  endoskopi ile kontrol gerçekleştirilmesi gerekir.
  • Balonun Migrasyonu (bağırsağa geçmesi)
    • Balon kendiliğinden sönerse mideden çıkıp ince bağırsağa gidebilir. Eğer böyle bir durum yaşanırsa genellikle sönmüş balon bağırsak hareketiyle dışarı atılır, nadiren ise ameliyat yapılmasını gerektirecek bağırsak tıkanıklığına sebep olabilir.

İşlem Sırasında Risk Var mıdır?

Mide Balonu takılması işlemi sırasında uygulanan endoskopi ile ilgili riskler genellikle çok düşüktür. Herhangi bir komplikasyon riski %1’den, büyük komplikasyon riski ise %0.1’den çok daha düşüktür.

Mide Balonu Sonrası 

Mide balonu takıldıktan sonra mide balonu sindirmeye çalıştığından dolayı 1-2 saat sonra kramp, mide bulantısı, kusma başlayacaktır. Bu durum kişinin ağrı eşiğiyle bağlantılı olarak yoğunluğu ve süresi değişkenlik gösterebilir, ortalama 3-4 gün sürebilir. Bunlar çok normal ve beklenen semptomlardır. Hastaneden taburcu olurken size kramp önleyici, mide koruyucu, bulantı önleyici ilaçlar reçetelendirilir.

Mide Balonunun Çıkarılma Süresinden Daha Fazla Süre Midede Kalması Problem Yaratır Mı?

Mide balonunun planlanan süreden daha fazla midede kalması, balonun patlama riskini artırır. Süresi gelen balonun zamanında çıkarılması önerilir.

Mide Balonu Sonrası Ne Zaman İşe Dönüş ve Egzersiz Yapabilirim?

Mide balon uygulaması günlük işlerinizi yapmanızı engellemez. Operasyonu takiben bir gün sonra normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Uygun diyet ile birlikte düzenli bir egzersiz programına başlamanız kesinlikle önerilir. Tüm egzersizleri güvenli bir şekilde uygulayabilirsiniz ancak sıvı ve elektrolit dengesi ile ilgili herhangi bir sorun yaşamamanız için balon takıldıktan sonra 2-3 hafta kadar ağır egzersizden kaçınmanızı öneririz.

Mide Balonu Takıldıktan Sonra Takip

Doktorunuz ve diyetisyeninizle balon takılıyken ayda bir kez kilo kontrolü, vücut analizi ve diyet kontrolü ile şikayetleriniz için görüşmelisiniz. Bu süre içerisinde ilerlemeniz değerlendirilecek ve uzun vadede başarılı olabilmeniz için sağlık, beslenme ve egzersiz hakkında temel bilgiler edineceksiniz.

Balon Takıldıktan Sonra Seyahat 

Mide balonu uygulaması sonrası seyahate engel bir durum yoktur. Güvenle seyahat edebilirsiniz.

Mide Balonu İlaç Kullanımını Etkiler Mi?

Mide balonu, ilaçların etkinliği açısından herhangi bir problem oluşturmaz. Mide balonu takılı iken kullanılacak ilaçların mide yan etkileri dikkate alınmalıdır. Mide ülseri ve kanamasına neden olabilecek ilaçlardan kaçınmalısınız. Hastalığınız halinde hekiminizi mutlaka bilgilendirmeniz önerilir.

Mide Balonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Balonu yerleştirme, ayarlama ve çıkarma işlemi sırasında diyetiniz kısıtlanabilir. Mideniz balona alıştıktan sonra normal beslenmeye geçebilirsiniz. Ancak düzenli bir diyet, mide balonu uygulamasının vazgeçilmezi olduğunu unutmayın.

Bu dönemde porsiyonlar küçüleceği için az az, sık sık beslenme modelini hayatınıza geçirmiş olursunuz. Mide balonu ile beraber;

  • Katı-sıvı ayrımı yapın. Yemeklerden 30 dakika önce ve sonra sıvı almayın. Böylelikle mide genişlemesi ve yetersiz beslenme engellenir.
  • Gazlı içecekleri tüketmek hem rahatsızlık hissiverir hem de mide  genişlemesine sebep olur. Gazlı içeceklerden uzak durun.
  • Proteinden zengin, karbonhidrat ve yağdan fakir beslenme modeline uymak, kilo verme sürecini hızlandırır ve sağlıklıdır.
  • Diyetisyeninizin hazırladığı diyet programını uygulamak ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, alışkanlık haline getirmek mide balonu ile kilo vermeyi sağlar ayrıca ömür boyu kilo probleminden uzak kalmaya yardımcı olur.

Mide balonu takıldıktan ve uygun bir diyet programı takip edildikten sonra ortalama 20-25 kilo verebilirsiniz.

Mide Balonu Uygulaması

Ameliyatsız mide küçültme yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntem olan mide balonu, agresif mide küçültme operasyonlardan çekinen kişiler tarafından talep görmektedir.

Mide Balonu Nedir?

İntragastrik balon ya da mide balonu, endoskopik olarak mideye yerleştirilen, beslenme diyetine uyumu kolaylaştıran doygunluk ve tokluk hissi yaratan yumuşak silikon bir toptur.  Mide balonu kullanmanın en büyük avantajı, yediğimiz besin miktarını sınırlayarak, aşırı yemeyi önler. Bu da diyetinize bağlı kalmanıza yardımcı olarak yeme davranışını değiştirir. Uzun süredir başarıyla kullanılmakta olan bir tekniktir.

Kilolu olmak sorununun başarılı bir şekilde ortadan kaldırılması, doğru tedaviye bağlıdır. Çoğu zaman, düzenli kontrollü fiziksel aktivite ile desteklenen uygun diyet önlemlerinin alınmasını gerektirir. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda, tedaviye yardımcı olabilecek ve tamamlayıcı terapötik alternatifler devreye girer.

Mide Balonu Nasıl Yerleştirilir?

Mide borusundan, mideye  ulaşmak ve görüntülemek için, esnek olan iki adet tüp boru endoskopi yoluyla mideye gönderilir. Sönük halde olan ve mideye ulaşmış balon steril saline sıvısı (Serum) ile doldurulur. Balon istenen hacmi kazandıktan sonra, gönderilmiş olduğu tüpten ayrılır ve iki tüp, mide borusundan geri çıkarılır.

Hangi Durumlar Mide Balonu İçin Uygun Değildir?

  • Mide iltihabı problemi olanlar
  • Yemek borusu sorunu yaşayanlar
  • Mide darlığı sıkıntısı bulunanlar
  • Daha önce mide cerrahi işlemi yaşayanlar
  • Psikolojik problemi olanlar
  • Geniş mide fıtığı olanlar
  • Alkol bağımlıları
  • Gebe ya da emziren anneler
  • Kan pıhtılaşma problemi bulunan hastalarda mide balonu uygulaması gerçekleştirilemez.

Balon Midede Ne Kadar Yer Kaplar?

Mide balonu uygulamasındaki amaç, midenin hacminin azaltılıp, alınan besinde kısıtlamaya gidilerek kilo kaybı yaşanmasıdır. Tipik bir insan midesinin ortalama 1-1.5 litre hacmi vardır. Mide balonları ise 700-900 miligrama kadar sıvı/hava ile doldurulabilir. Mide balonunun hacmi uygulamayı yapan doktor tarafından çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak belirlenir. Sabit bir oran vermek doğru olmaz. Bununla birlikte ortalama bir rakam verecek olursak bu, mide hacminin 1/3 veya yarısına  denk gelir.

İntragastrik Balon Sistemleri Onaylı mıdır?

Günümüzde kullanılan bazı mide balonu ekipmanları FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve CE (Avrupa Komitesi) tarafından onaylıdır. Mide balonu yaptırmadan önce hekiminize mide balonunun çeşidinin onaylı olup olmadığını sormanızı tavsiye ederiz. 

İşlem Sırasında ya da Sonrasında Bir Acı/Rahatsızlık Hisseder Miyim?

Operasyon sırasında kişilerin acı veya rahatsızlık hissetmemesi için sedasyon işlemi uygulanır. Sedasyon işlemi kısaca hastayı uyku haline alma durumudur. Sedasyon işlemiyle genel anesteziyi karıştırmamak gerekir. Genel anestezi işleminde, kişinin solunumu dış ekipmanlar ile sağlanırken sedasyon işleminde kişi uyku durumundadır ve dışarıdan bir destek alması gerekmez.

Operasyon Ne Kadar Sürer?

Balonun yerleştirilmesi, ayarlanması veya çıkarılması dahil olmak üzere, işlem yaklaşık 25-35 dakika sürer. Bu durum bazen 45 dakikaya kadar çıkabilir. Bunun nedeni, hastaya operasyon esnasında acı veya rahatsızlık hissetmemesi adına yapılan sedasyon işlemindeki ayrıntılardan kaynaklanır.

Balon Midede Ne Kadar Kalır?

Verilmesi gereken kilo miktarına göre farklı mide balonu türleri tercih edilebilir. Balonun türüne bağlı olarak 6 ve 12 aylık kalabilir. 12 aylık balonlar midenin balona olan adaptasyonunu önlemek için 3 aylık periyotlarla şişirilebilir. İlk işlem sırasında şişirildikten sonra 6 aylık balon için şişirme yöntemi yapılmayacaktır.

Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?

Endoskopi yolu ile yerleştirilen balon türüne göre çıkarma işlemi uygulanır. Genel prensip olarak balona uygun çıkarma kitleri ile söndürülür, içi boşaltılır. Balon söndürüldükten sonra tutulur ve yemek borusundan ağıza doğru çıkarılır. Çıkarma işlemi ortalama 15 dakika sürer.

Riskler Nelerdir?

Mide balonları dünya çapında obezite ve kilo fazlalığı için güvenle kullanılmaktadır. Komplikasyonlar çok nadir görülür ve kolaylıkla tedavi edilebilir. Meydana gelebilecek komplikasyonlar hayatınızı tehdit edecek boyutta değildir. 

  • Reflü özofajiti
    • Mide asiditesinin artması, gıdaların midede daha uzun kalması ile oluşabilir. Bu durum ilaç tedavisi ile çözümlenebilir.
  • Mide ülseri
    • Balonun mideye yaptığı bası ve mide asidine bağlı olarak gelişebilir. Genellikle ilaçlarla  tedavi edilebilir.
  • Mide kanaması
    • Genellikle ülserden kaynaklanır. İlaç tedavisi ve gerektiğinde Endoskopi eşliğinde Balonun çıkarılması ile başarıyla tedavi edilir.
  • Balonun sönmesi
    •  Mide balonu nadiren kendiliğinden söner. Eğer böyle bir durum yaşanırsa, cihazdaki metilen mavisi boya sayesinde idrarınız yeşil/mavi bir renge dönüşür. Yeşil idrar görmeniz durumunda mutlaka kısa süre içerisinde doktorunuza başvurmanız ve  endoskopi ile kontrol gerçekleştirilmesi gerekir.
  • Balonun Migrasyonu (bağırsağa geçmesi)
    • Balon kendiliğinden sönerse mideden çıkıp ince bağırsağa gidebilir. Eğer böyle bir durum yaşanırsa genellikle sönmüş balon bağırsak hareketiyle dışarı atılır, nadiren ise ameliyat yapılmasını gerektirecek bağırsak tıkanıklığına sebep olabilir.

İşlem Sırasında Risk Var mıdır?

Mide Balonu takılması işlemi sırasında uygulanan endoskopi ile ilgili riskler genellikle çok düşüktür. Herhangi bir komplikasyon riski %1’den, büyük komplikasyon riski ise %0.1’den çok daha düşüktür.

Mide Balonu Sonrası 

Mide balonu takıldıktan sonra mide balonu sindirmeye çalıştığından dolayı 1-2 saat sonra kramp, mide bulantısı, kusma başlayacaktır. Bu durum kişinin ağrı eşiğiyle bağlantılı olarak yoğunluğu ve süresi değişkenlik gösterebilir, ortalama 3-4 gün sürebilir. Bunlar çok normal ve beklenen semptomlardır. Hastaneden taburcu olurken size kramp önleyici, mide koruyucu, bulantı önleyici ilaçlar reçetelendirilir.

Mide Balonunun Çıkarılma Süresinden Daha Fazla Süre Midede Kalması Problem Yaratır Mı?

Mide balonunun planlanan süreden daha fazla midede kalması, balonun patlama riskini artırır. Süresi gelen balonun zamanında çıkarılması önerilir.

Mide Balonu Sonrası Ne Zaman İşe Dönüş ve Egzersiz Yapabilirim?

Mide balon uygulaması günlük işlerinizi yapmanızı engellemez. Operasyonu takiben bir gün sonra normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Uygun diyet ile birlikte düzenli bir egzersiz programına başlamanız kesinlikle önerilir. Tüm egzersizleri güvenli bir şekilde uygulayabilirsiniz ancak sıvı ve elektrolit dengesi ile ilgili herhangi bir sorun yaşamamanız için balon takıldıktan sonra 2-3 hafta kadar ağır egzersizden kaçınmanızı öneririz.

Mide Balonu Takıldıktan Sonra Takip

Doktorunuz ve diyetisyeninizle balon takılıyken ayda bir kez kilo kontrolü, vücut analizi ve diyet kontrolü ile şikayetleriniz için görüşmelisiniz. Bu süre içerisinde ilerlemeniz değerlendirilecek ve uzun vadede başarılı olabilmeniz için sağlık, beslenme ve egzersiz hakkında temel bilgiler edineceksiniz.

Balon Takıldıktan Sonra Seyahat 

Mide balonu uygulaması sonrası seyahate engel bir durum yoktur. Güvenle seyahat edebilirsiniz.

Mide Balonu İlaç Kullanımını Etkiler Mi?

Mide balonu, ilaçların etkinliği açısından herhangi bir problem oluşturmaz. Mide balonu takılı iken kullanılacak ilaçların mide yan etkileri dikkate alınmalıdır. Mide ülseri ve kanamasına neden olabilecek ilaçlardan kaçınmalısınız. Hastalığınız halinde hekiminizi mutlaka bilgilendirmeniz önerilir.

Mide Balonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Balonu yerleştirme, ayarlama ve çıkarma işlemi sırasında diyetiniz kısıtlanabilir. Mideniz balona alıştıktan sonra normal beslenmeye geçebilirsiniz. Ancak düzenli bir diyet, mide balonu uygulamasının vazgeçilmezi olduğunu unutmayın.

Bu dönemde porsiyonlar küçüleceği için az az, sık sık beslenme modelini hayatınıza geçirmiş olursunuz. Mide balonu ile beraber;

  • Katı-sıvı ayrımı yapın. Yemeklerden 30 dakika önce ve sonra sıvı almayın. Böylelikle mide genişlemesi ve yetersiz beslenme engellenir.
  • Gazlı içecekleri tüketmek hem rahatsızlık hissiverir hem de mide  genişlemesine sebep olur. Gazlı içeceklerden uzak durun.
  • Proteinden zengin, karbonhidrat ve yağdan fakir beslenme modeline uymak, kilo verme sürecini hızlandırır ve sağlıklıdır.
  • Diyetisyeninizin hazırladığı diyet programını uygulamak ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, alışkanlık haline getirmek mide balonu ile kilo vermeyi sağlar ayrıca ömür boyu kilo probleminden uzak kalmaya yardımcı olur.

Mide balonu takıldıktan ve uygun bir diyet programı takip edildikten sonra ortalama 20-25 kilo verebilirsiniz.

Mide Balonu Sönerse Ne Olur? Ne Yapmak Gerekir?

Mide balonu metilen mavisi denilen renkli bir boya ile doldurulur. Patlaması, sönmesi durumunda  bu idrarınızın rengini yeşil ya da maviye dönüştürür. Eğer böyle bir durum yaşarsanız, balonun çıkarılması için derhal doktorunuza  başvurmanız gerekir. Endoskopiyle kontrol sağlanıp; balonun çıkarılması sağlanacaktır.

Mide balonu metilen mavisi denilen renkli bir boya ile doldurulur. Patlaması, sönmesi durumunda  bu idrarınızın rengini yeşil ya da maviye dönüştürür. Eğer böyle bir durum yaşarsanız, balonun çıkarılması için derhal doktorunuza  başvurmanız gerekir. Endoskopiyle kontrol sağlanıp; balonun çıkarılması sağlanacaktır.

Laparoskopik Mide Balonu Uygulaması Filmi

Uygulamalarımız

Soru - Cevaplar

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

World Of Clinic olarak kişisel verilerinizin güvenliğine büyük önem vermekteyiz

Detaylı Bilgi