Obezite Cerrahisi

WOC > Tıbbi Birimlerimiz > Genel Cerrahi > Obezite Cerrahisi

Tüp Mide Ameliyatı

Cerrahi tekniklerle, midenin büyük bir bölümünün çıkartılması ve mideye muz şeklinin verilmesi işlemidir. Laparoskopik teknikle, kapalı ameliyat dediğimiz yöntemle yapılır. Mide boyutu küçüldüğü için gıda alımı azalır. İnsülin direncinin kırılmasında ve kilo verme amacında olan kişilerde altın standart tedavi yöntemidir.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

Beden kitle indeksi 40 üzeri ve cerrahi operasyon için engel olabilecek herhangi bir metabolik hastalığı olmayan kişilere, beden kitle indeksi 35 üzeri olan ve metabolik hastalığı olan kişilere uygulanabilir. İleri derecede diyabeti bulunan ve kontrol altına alınamayan reflü hastalığı olan kişilere, tüp mide ameliyatı tavsiye edilmez. Tüp mide ameliyatı için ilk olarak doktor muayenesi yapılarak gereken rutin testler uygulanır.

Kimlere Tüp Mide Operasyonu Yapılmaz?

İleri derecede psikiyatrik hastalığı bulunanlar, anestezi almak için uygun olmayan kişiler, ameliyat sonrasında beslenme alışkanlığını değiştirmek istemeyen hastalar, ciddi endokrin (hormonal) rahatsızlığı bulunanlar, bir yıl içerisinde hamile kalmayı düşünenler ve zararlı madde bağımlılarına operasyon tavsiye edilmez. Komplikasyon riski minimum düzeyde olan bir işlem olmasına rağmen hasta operasyon için uygun kriterleri taşımıyorsa ameliyat edilmez.

Tüp Mide Ameliyatı Süresi Nedir?

Tüp mide operasyon süresi ortalama 2 saattir. Ameliyat süresi, cerrahın tecrübesine, ameliyat tekniğine ve midenin boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra ameliyat süresi hakkında detaylı bilgi verebiliriz.

Tüp Mide Ameliyatı Olursam Kaç Kilo Verebilirim?

Ameliyat sırasında mide boyutu küçülürken açlık hormonunun (ghrelin) salgılandığı bölgenin alınması sonucu iştah da azalır. İştahı azalan hasta hızla kilo vermeye başlar. Ameliyat sonrası ilk aylarda kilo verme oldukça hızlıdır. İlk ay ortalama 15-20 kilo verilirken ikinci ay 10-5 kilo arasında değişir. İlk altı ay toplamda 40 kilo civarında verilmesi beklenir. Verilen kilo oranının artması kişinin diyetine ve egzersiz programına uyması ile değişkenlik gösterir.

İlk 6 ay sonunda hedeflenen kilonun en az %60-70 oranında verilmesi önemlidir. Hedeflenen oranda kilo verilmesi sağlanamazsa araştırma yapılmalıdır. Kilo verirken dengeli ve dikkatli beslenme son derece önemlidir ve yaşam kalitesinin korunmasını sağlar.

Tüp Mide Ameliyatında Yaş Sınırı Var mıdır?

Ameliyat, 18-65 yaş arasında, uygun bireylere uygulanabilir. Üst yaş sınırı, dünya sağlık örgütü (WHO) tarafından, bazı çalışmalar sonucunda belirlemiştir. 65 yaş ve sonrasında kişinin metabolik hastalıklarında gözlenen artış dikkate alındığında bu operasyon daha riskli olabilir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Beslenme

Operasyon sonrasında gıda emilimi azalacağı için kişiler diyetlerinde ihtiyaçları olan tüm mineral ve vitamini almaya özen göstermelidir. İlk haftada sadece sıvı gıdalarla beslenmeli, ikinci hafta püre halindeki besinlere geçiş yapılmalıdır. Üç ay sonunda et türü proteinli ve katı besinlere geçiş yapılabilir. Tüp mide ameliyatı işleminde mide muz şekline getirildiği için vücudun midenin yeni şekline uyum sağlamasına izin verilmelidir.

Tüp Mide Ameliyatında Beden Kitle İndeksi

Morbid obez yani beden kitle indeksi 40 üzerinde olan kişiler bu operasyon için uygundur. Bununla birlikte aşırı kilosu olan hastalarda ameliyat riskini azaltmak için belirlenen kiloya inmesi amacıyla diyet ve egzersiz programı uygulanır. Beden kitle indeksi operasyon sınırına getirildikten sonra ameliyat gerçekleştirilir.

Tüp Mide Ameliyat Sonrasında Normale Dönüş

Operasyon laparoskopik (kapalı ameliyat) uygulandığı için normale dönüş süreci hızlı ve konforludur. Kapalı ameliyat ile  karın bölgesinde bulunan kaslar ve dokular zarar görmez. Bu sayede hasta kısa sürede normal hayata döner. İlk gün hasta ayağa kalkar. 24 saat sonra hasta taburcu edilir. Hafif ağrı ve baskı şeklinde gelişen ağrılar ilaç tedavisi ile giderilebilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İz

Laparoskopik uygulamada karın bölgesinde 4 adet ince kesi yapılır. Ameliyat, bu kesilerden kameralı cihaz ile girilerek yapılır. Ameliyattan sonra etkili yara bakımı ile kesiler 2 ay içerisinde silikleşir. Kalıcı iz kalmaz. Operasyon sonrası komplikasyon gelişmesi halinde yara izi yeterince iyileşemez ve iz bırakabilir. Ameliyat sonrası bakım son derece önemlidir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ağrı 

Cerrahi operasyonlarda, mümkün olan hallerde minimum doku hasarı yapılır. Kapalı uygulanan tüp mide ameliyatı işlemi, abdominal bölgeye (karın bölgesi) zarar vermez. Bu nedenle ağrı yok denecek kadar azdır. Özellikle lokal anestezi için uygulanan ilaçların etkisi 10 saat sürer. Ameliyat sonrası ağrı minimum düzeyde kalır.

Tüp Mide Sonrası Vitamin ve Mineral Takviyesi 

Operasyon sonrası kontrollerde, uygulanan kan tetkiklerinde vücut değerlerinde herhangi bir sorun ile karşılaşılırsa vitamin ve mineral takviyesine başlanır. Ancak hasta sağlıklı ve vücuttaki depoları dolu ise takviyeye ihtiyaç duyulmaz. Gıda emiliminin azalmasına bağlı olarak yeterli vitamini alamayan kişilerde halsizlik başlar. İlk altı ay içerisinde ileri derecede halsizlik yaşayan kişiler doktor kontrolü yaptırarak vitamin takviyesine başlanabilir.

Tüp Mide Sonrası Hastanede Kalma Süresi?

Hastane kalış süresi hastanın ağrı eşiğine ve operasyonun başarısına bağlıdır. Operasyon süresi kısa süren, komplikasyon gelişmeyen kişilerde 24 saat hastanede yatış yeterli olabilir. Ancak her ihtimal göz önüne alınarak hastane yatış süresi üç günü bulabilir. Hasta kendini iyi hissetmezse ve ağrıları ile baş edemeyeceğini düşünürse bu süre uzatılabilir. Tüp mide ameliyatı uzun süre hastane yatışı gerektiren bir işlem değildir. 

Tüp Mide Ameliyat Sonrası Dikişler Ne Zaman İyileşir?

Operasyon sırasında hem içerden hem de vücudun dışından dikiş atılır. İçerdeki dikişler midenin yeni şeklinin korunması için uygulanır. Bu dikişlerin iyileşmesi için 15 gün yeterli olur. Dışarıda bulunan küçük kesiler ise 1 hafta içinde iyileşir. Dikiş yerlerinin tam iyileşmesi için 1 ay gereklidir.

Transit Bipartisyon

Transit Bipartisyon Nedir?

Tip 2 Diyabet hastalığının iyileştirilmesinde tercih edilen ve geliştirilmiş metabolik cerrahi yöntemdir. İnce bağırsaklar üzerinden yürütülen operasyonun son kısmı mideye alternatif olarak bağlanır. Bu sayede ince barsak hormonlarını uyararak şeker hastalığının kontrolünü sağlanmış olur.

Transit Bipartisyon Uygulaması

Transit Bipartisyon ile birlikte kilo vermeye yardımcı olmak için yapılan cerrahi işlem günümüzde çok fazla tercih edilmektedir. Kısıtlayıcı ve Emilimi engelleyici özelliği ile başarı sağlayan cerrahi yöntem olarak karşımıza çıkar. Kısıtlayıcı özelliği, midenin % 70 kadarının alınması ile sonuçlanan cerrahi operasyonlardan bir tanesidir.

Transit Bipartisyon Başarı Oranı

Yapılan araştırmalar kapsamında 1000 obezite sorunu olan kişi üzerinde yapılan çalışma ve inceleme sonrasında, bu kişilerin % 94’ünün kilo verdiği sonucu ortaya çıkmıştır. Çabuk doyma hissi veren bu uygulama, hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte şeker hastalığında % 86 gerileme olduğu da hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Transit bipartisyon ile birlikte metabolik sorunların düzeltilmesinde son derece başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Risk Az Ve Başarı Oranı Oldukça Fazla

Obezite ve şeker hastalığı cerrahilerine kıyasla bu tedavi yöntemi diğer tedavi yöntemlerine göre daha az risk taşır. Rriski az olan bu tedavi yönteminde başarı oranı son derece yüksektir. Kolay şekilde uygulanabilir ve güvenilir olarak kabul edilen bu uygulama ile  hastalıklardan kurtulabilirsiniz.

Transit Bipartisyon Nasıl Uygulanıyor

Tedavi sürecine hastanın hazır hale getirilmesi ile birlikte operasyon başladığında midenin bir kısmı alınır. Bu sayede Ghrelin açlık hormonunun salgılanması durdurularak yeme isteği ortadan kaldırılır. İnce bağırsakta yapılacak değişim ile birlikte bağırsak geçiş yolu oluşturulur. 

Transit Bipartisyonun Avantajları

  • Anatomik olarak operasyon ile birlikte mide ve on iki barsak bütünlüğü korunarak tedavi tamamlanır.
  • Ameliyat sonrasında ihtiyaç olması durumunda her türlü endoskopik işlemin yapılmasını sağlar.
  • Ameliyat sonrasında hasta ya da doktor önerisi ile normale kolayca döndürülebilir.
  • Güçlü hormonal etkinlik göstererek hastanın kısa sürede normal hayata dönmesi sağlanır.
  • Transit bipartisyon, diğer tüp mide ameliyatlarından farklı olarak daha kapsamlı ve daha güvenilir şekilde yapılır. Sadece mide küçültme değil aynı zamanda bağırsak çalışma sistemi de düzeltilmiş olur. 
  • Sindirim sorunu yaşanmasına engel olacak tedavi yapılarak hastanın kısa sürede normal hayata kaldığı yerden başlamasına olanak sunar. 

Obezite Cerrahisi Filmi

Uygulamalarımız

Soru - Cevaplar

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

World Of Clinic olarak kişisel verilerinizin güvenliğine büyük önem vermekteyiz

Detaylı Bilgi